STP

/STP
STP 2017-10-09T09:58:27+00:00

STP står for “Spanning Tree Protocol”, og bliver brugt af switche til at forhindre at der opstår loops på et netværk. Dette fungerer ved at bruge en spanning tree algoritme til at deaktivere uønskede forbindelser og ved at blokere porte som kunne åbne for loops. Loops og dublerede frames kan ha’ fatale konsekvenser for et netværk. De fleste LAN netværk er designet til at give redundans, sådan at hvis en forbindelse fejler er der en anden forbindelse til at tage over forwarding af frames over dit LAN netværk. I bund og grund finder hver switch port på netværket en MAC addresse fra en host PC (PC A) og den vil derefter sende beskeder til andre switche på netværket for at informere dem om dens ny fundne viden om hvordan man sender beskeder og andet til host PC’en (PC A). Problemet starter når en anden switch finder den samme host (PC A)’s mac addresse, over tid vil alle switchene oversvømme netværket med med deres nye fund om hvordan man kommer til (PC A), og der opstår nu et loop.

STP sørger for at der kun er en logisk vej mellem alle destinationer på netværket, ved at med vilje, blokere redundante ruter som kunne skabe loops. Når en switch port opfanger at der er et loop i netværket, blokerer (det opfattes som en blokeret port, når netværks trafik er forhindret i at kommer ind eller ud af en port) en eller flere redundante ruter for at forhindre et loop i at opstå. For at stoppe et loop i at opstå vælger STP en switch til at være “Root Bridge” på netværket. De andre switche vælger en af deres porte til at være “Root Port” og en til at være “Designated Port” på hvert segment og alle andre porte bliver lukket.

 

Cisco Switche kører STP som default, og der er ingen konfiguration nødvendig. STP monitorerer løbende netværket for fejl, fx værende switchport eller ændringer i netværkets topologien.  STP reagerer og laver hurtigt en redundant port tilgængelig hvis the er en fejl på en forbindelse.

 

Opsumering på STP

 • Bliver brugt a andre switche til at lave et redundant topologi til et spanning tree.
 • Deaktiverer uønskede forbindelser ved at blokerer porte.
 • Er defineret af IEEE 802.1d
 • Switche kører STP som default – Følgende konfiguration dog nødvendig
  • Vælg en switch til at være “Root Bridge”
  • Vælg en “Root Port” på hver switch
  • Vælg en “Designated Port” på hvert segment
  • Luk alle med vilje andre porte